|
|
|||||||
| Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumları Okundu Kabul Et |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
||||
|
||||
|
Çizgi izleyen robot çalışması yapıyoruz. Bu konuda tecrübesi olanlar varsa yardımlarını bekliyoruz. Çok keskin virajlarda sıkıntımız var bunu aşmak için motorun biri ileri giderken birini geri döndürmek işe yararmı bunu düşünüyoruz.
Aşağıdaki devre megep'in mikrodenetleyiciler ile analog işlemler kitabından alıntıdır.Asm kodu dahil açıklayıcı bilgi burda mevcut. ![]() Kullanılan Malzemeler 1- PİC 16F84 4 Mhz mikrodenetleyici 2- C1 = C2 = 22pf , X1= 4Mhz kristal 3- R1= R4 = R7 = 270Ω 4- R2= R5= R8= R13= 10K 5- R3= R6= R9= R10= R11= R12= 470Ω 6- Q1 = Q2= BD139, 12V DC Motor 7- RV1= 20K Potansiyometre 8- cny70 9- lm324 Bu devreyle başladım ama burda cny70 konstrans algılayıcılarına bağlı olan dirençleri değiştirdim. Burdaki direnç değerleri ile sensörleri çalıştırmayı başaramadım. Kullandığım Malzemeler 1- PİC 16F84 4 Mhz mikrodenetleyici 2- C1 = C2 = 22pf , X1= 4Mhz kristal 3- R1= R4 = R7 = 220Ω 4- R2= R5= R8= 47K R13= 10K 5- R3= R6= R9= R10= R11= R12= 470Ω 6- Q1 = Q2= BD139, 12V DC Motor 7- RV1= 22K Potansiyometre 8- cny70 9- lm324 Bu şekilde çizgi izleyen robotun devresini test edip çalıştırdım.Benim yaptığım devrede beyaz zemin üzerine siyah çizgiyi takip ediyor.Bunu değiştirmek için asm kodlarında BTFSS yazan yerleri, BTFSC yapmak yeterli. O zaman siyah zemin üzerinde beyaz çizgiyi takip edecektir.Yalnız buraya L293d entegresi eklemeyi motorları gerekirse ileri geri döndürmeyi düşünüyorum. yukarıda da söylediğim gibi tecrübeli birileri lazım özellikle keskin virajlar konusunda. Megepin devresini uygulamak isteyenler için baskı devrede hazırladım. aşağıdan alabilirler yalnız ölçüleri kendi robotlarına uyarlamaları gerekir.Eksikleri olabilir takıldığınız yerde sorarsınız. [Sadece Kayıtlı Üyeler Sitemizdeki Linkeri Görebilir. Hemen Üye Olmak İçin Tıklayın...] Konu sfslm tarafından (05-05-2008 Saat 11:23 ) değiştirilmiştir. Sebep: yazım hatası |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
çok sağolasın ya benim gibi bu konulara meraklı olanlara çok iyi bir kaymak inşallah aradığın yardımı bulursun...
|
|
|
||||
|
||||
|
Slm Biz üniversitede uğraştık biraz cizgi izleyen ile eksikler var:
1) 3 sensor yeterli olmuyor bir birine birleşik 5-6 tane sensor kullanmalısın (CNY 70 ise) 2) Bu devreye bağlayacağın motorlar yeteri kadar tork üretmez onun için ayrıca motor sürücü devresi kullanmalısın. L6203 kullanabilirsin. |
|
|
||||
|
||||
|
Megepin düzenlemiş olduğu yarışmalarda öğrencilerimle yapmış olduğumuz çizgi izleyen robotumuz robozela
2 senedir derece yapıyor az çok yardımım dokunur sanırım.İsteyenler olursa okuldaki makinadan tüm belgeleri gönderebilirim.Keskin virajlarda biz motorları farklı devirlerde döndürerek o sorunu aşmıştık.hiçbir zaman geriye döndürmedik.En kötü ihtimalde tek tekeri durduruyorduk.
|
|
|
||||
|
||||
|
benim oklda derce yapa bilmem için bu devreyi yapmam lazım ancak bana yardım ede bilirseniz baski devresi lazım :S plakete felan ben kendim cizerim baski devresi olsun bana yeterli
|
|
|
||||
|
||||
|
[Sadece Kayıtlı Üyeler Sitemizdeki Linkeri Görebilir. Hemen Üye Olmak İçin Tıklayın...] sanırım bu yazıyı görmediniz.
|
||||
|
||||
|
ama içinde ares ile açılan dosyalar var ve ben hiç bir devre göremedim o dosyada :S
|
|
|
||||
|
||||
|
kardeş baskı devreyi indiriyorum amam açılmıyor kodlar çıkıyor sen resim şeklinde koyarsan daha iyi olur
|